Apr-2-10

Press/Cikkek

Ziskó Olivér: 100% Drumming

UNDERGROUND MAGAZIN

Pakkot kaptam, mint Nyilas Misi! Nem számítottam rá, hogy ennyi anyagot kapok Ziskó Olivértől, akinek a 100% Drumming című kiadványa mellé (ami egy CD és egy DVD anyagát tartalmazza) érkezett még egy oktatókönyv is, Improvizáció, technikai feladatok dobfelszerelésre címmel, szintén CD melléklettel.
A szombathelyi illetőségű úriember széles zenei palettán mozog, számos zenekarban, projektben megfordult, mint jazz és rock dobos, de még a Sear Bliss nevű black metal csapatban is szerepelt egy ideig billentyűsként.

Noha a kiadvány alapvetően a DVD-re épül, nézzük először a CD kivonatot. A korongon összesen 12 szám hallható, instrumentális szerzemények és dobszólók alapvetően a jazz világából, megfűszerezve néhol rock/metal beütésekkel. Az anyag rögzítésében Tom Kondor (gitár, billentyűk), Mike Gotthard (gitár), Koller László (basszusgitár), Csikós Miklós (zongora, billentyűk) segítette Ziskó Olivért. Nem érzem igazából találónak a 100% Drumming elnevezést, hiszen ezekben a dalokban (a dobszólók kivételével) hangsúlyos szerep hárul a gitárokra, a billentyűs hangszerekre, és a basszusmunkára is, mindegyikre érdemes odafigyelni. Tehát nem csak a dobjáték kiszolgálását látja el a többi hangszer, hanem nagyon is figyelemreméltó, technikás, élvezetes futamokat hallhatunk minden poszton. Talán azért is érdemes a CD-vel kezdeni, hogy megismerjük Ziskó Olivér zenei világát, rock/jazz projektjeinek atmoszféráját, dobolási technikáját, illetve azokat a szerzeményeket, ahol mindez – a zenésztársak közreműködésével – kerek egésszé áll össze.

A DVD már tényleg a dobolás köré épül. A CD-n hallott szerzeményeket itt akár elemeire is bonthatja a hallgató. Bemelegítő technikák, gyakorlatok, ezek dobszólókban való felhasználása, illetve a már említett zenésztársakkal való instrumentális jazz szerzemények előadása, Olivér magyarázataival kiegészítve. A kiadvány nyelve alapvetően angol, látható, hogy a külföldre készült a lemez, Olivér is angolul kommentál, de persze a magyar feliratok megtalálhatók.
Egyértelmű, hogy a kiadvány dobosoknak szól, akik már nem kezdők, de szeretnének fejlődni, technikákat tanulni. Ugyanakkor az anyag azoknak az átlag zenehallgatóknak is lebilincselő, izgalmas, akik egy kicsit szeretnének belelátni a virtuóz dobolás hátterébe.

Az oktatókönyv is Ziskó Olivér munkája, kottákon és feladatokon keresztül fejleszti a készségeket és a technikákat, CD melléklettel kiegészítve. Itt már tényleg komolyabb háttértudás szükséges, komoly, hosszú képleteket kell tudni értelmezni és lejátszani.
Így áll össze az egész gyűjtemény, oktató DVD-vel, tankönyvvel, és az ezekhez tartozó CD mellékletekkel. Pontosan tudom, hogy nem engem céloz meg ez a kiadvány, hanem azokat, akik komolyabb szinten űzik a dobolást, tehát az elmondott és lejátszott példákat a gyakorlatba is át tudják ültetni. Épp ezért csak maga az ismertetés volt a célom, tartózkodom mindenféle szakmai véleménynyilvánítástól, ezt meghagyom azoknak, akik a saját példájukon keresztül érzik, hogy mennyire használhatók a felvételek a tanulásban. Mindenesetre öröm számomra, hogy a külföldi sztárdobosok mellett egy magyar fiatalember is igényes, izgalmas, minőségi doboktató anyaggal jelentkezett, és akitől tanulni lehet.

a cikkhez tartozó link:

http://underground.pcdome.hu/cikk.php?id=13979

-2011 március: Zenész magazin interjú:

-2010 május: Rock Gyémántok cikk:

Ziskó Olivér 100% DRUMMING
“Nem kispályás” – hangzott el egy jó barátomtól, aki nem zenész, de a zene világában igen jól mozog. Igazat kell, hogy adjak neki. Egy fél Krisztusi élet munkája, a szíve na és a tehetsége köszön vissza a 2009 novemberében megjelent 100% drumming oktató anyagából. Az első kiadás egy szóló CD-t is tartalmaz ami a filmen található zenékből és dobszólókból lett összeválogatva.
A haladó dobosoknak készült anyag az elengedhetetlen bemelegítő gyakorlatokon kívül improvizációs technikák széles tárházát nyitja ki. A módszere tiszta: a téma elmondása után a lassú és gyors bemutatás következik. Külön öröm volt számomra a duplapedálos lábtechnikák bemutatása. A filmen 16 dobszólót láthatunk többkamerás állásból. A magas fokú improvizációs technikájával, kidolgozott szólóival teret enged a játéknak, kihasználja a felszerelése összes elemét. Videóklipjeiben nagyszerű zenészekkel mutatja meg, hogyan is illik a kíséret melletti improvizációs játéka a zenébe.
Az angol nyelvű (magyar felirattal) demonstrációs DVD nem csak a hazai, hanem a nemzetközi színpadon is bármikor megállja a helyét. Olivér fegyelmezett játékára érdemes oda figyelni és sokat tanulni tőle.
Ajánlom a DVD-t mindazon dobosoknak, akik már egy jó ideje alázattal és szorgalommal “viseltetnek” a dobos tanulmányaik és hangszerünk felé, figyelmet fordítanak dobszólóik kidolgozására, önfejlesztésre.
Nem utolsó sorban szeretném felhívni Olivér 2006-ban megjelent Improvizáció, technikai feladatok dobfelszerelésre című kottakötetét (cd melléklettel). Nesztor Iván fogalmazásában: “Ziskó Olivér tankönyve elsősorban az igényes és szorgalmas dobosoknak ad útravalót”.

-Nagy Ákos-

a cikkhez tartozó link: http://www.rockgyemantok.hu/index.php?id=ismertetok&name=ziskodvd

Egy gyémánt élete – Cserháti Zsuzsa emlékkoncert a Sportházban

Egy gyémánt élete - Cserháti Zsuzsa emlékkoncert a SportházbanSztárból legenda – ez a szlogenje annak az emlékturnénak, amely Cserháti Zsuzsa munkásságát, zenei pályájának legkiemelkedőbb alkotásait tárja egy országos turné keretében a nézők elé. Március 6-án az MSH-ban követhettük nyomon a sztárból legendává válás folyamatát, Keresztes Ildikó, Tóth Vera, Majsai Gábor, valamint Hindi Fatima közreműködésével.

Több oka is van annak, hogy kiemelt eseményként közelítettünk a szombat esti produkcióhoz. Nemcsak a kitűnő énekesnő miatt, aki jóformán halála után kapta meg azt az elismerést, amely tehetsége és embersége okán járt volna neki, hanem azért is, mert számos megyei résztvevője is volt a kezdeményezésnek. A dalokat kitűnő énekesek tolmácsolták – Tóth Vera, Keresztes Ildikó és Majsai Gábor mellett a tizenhat éves sárvári, nagyon tehetséges Hindi Fatima is bemutatkozhatott, és vendégként közreműködött a szombathelyi Menyhárt “Menyus” Péter brácsaművész is. A kísérőzenekar is városunkból került ki, hisz a Silent Band név mögött Baán Imre gitár-vokál, Németh Ádám zongora-vokál, Zisko Olivér dob, Kondor Tamás billentyű-vokál, és Kiss Tamás basszusgitár rejtőzött, míg a turnétáncosokat a Lorigo TSE adta a produkcióhoz.

A turné természetesen nem újkeletű dolog, hisz az első Erkel Színházas bemutató óta többször is végigment az országon, bejutott a Művészetek Palotájába is, ahol óriási sikert aratva telt házat vonzott. A koncerten tematikus válogatásban hangzottak el Cserháti Zsuzsa saját dalai, és az általa énekelt világslágerek. Az est anyaga megegyezett a művésznő halála utáni, a királyi televízióban óriási sikert aratott, Aranyszarvas és nívódíjas szerkesztő, Wéber Bea által rendezett emlékműsor repertoárjával.

A fény, a füst és az élőzene varázsa

Cserháti Zsuzsa egyike volt hazánkban azoknak az előadóknak, akinek dalain nemzedékek nőttek fel, szülők és gyermekek dúdolták slágereit, átlépve a generációs szakadékot. Örökzöldjei évtizedek múltával sem hullatták le tűleveleiket, s népszerűségüket mi sem bizonyította jobban, mint az a közel ezer érdeklődő, aki a művésznő pályáján végigkísérő est dallamait várta a pályatársak és a fiatalabb generáció tolmácsolásában. A misztikus füstnek, valamint a sejtelmes fényeknek hála, átszellemülten szálltunk be a képzeletbeli időgépbe, és repültünk vissza egészen a kezdetekhez, a legelső slágerek megszületéséhez.

Az emlékest első blokkját Tóth Vera kezdte tiszta, szépen csengő hangjával, és az „Édes kisfiam” című országos slágerrel, melyet Cserháti gyermekének születése ihletett a ‘70-es évek közepén. Bizony, az egykoron Megasztáros lányból mára érett, képzett előadó vált, és egy kicsit sajnáltuk is, hogy manapság viszonylag keveset hallunk róla. A mikrofon ezután Keresztes Ildikóhoz került, aki az előadók közül a legtöbbször mutatta meg magát az est folyamán. Jól döntöttek a szervezők, hiszen az énekesnő éppoly hitelesen várta az „Árva fiút”, mint amekkora átéléssel rezegték hangszálai a „Boldogság és én”, valamint a „Boldogság, gyere haza!” dalok édesbús romantikáját.

A szerelemből por se lesz, és már száguldunk is tovább

A szervezők a turné során lehetőséget adnak bemutatkozásra a feltörekvő tehetségek számára. A szombathelyi esten ezúttal Hindi Fatima, a fiatal sárvári lány nyűgözte le a közönséget kellemes hangjával, angyali megjelenésével és a „Kicsi gyere velem” című Cserháti-klasszikussal, mely először az 1973-as Tessék választani! könnyűzenei tévéműsorban hangzott el. A melankolikus kezdés után gyorsan a vidámságé lett a főszerep, és a három hölgy közösen mesélt száguldásról, Porschéról és szerelemről. A Cserháti – Charlie duó „SZPSZ-ét” nem überelte a trió-verzió, kicsit hiányzott belőle a férfihang (talán épp Majsaié). Amit hiányoltunk, azt megkaptuk a következő dallal: egy „Különös szilveszterrel” lepte meg a közönséget Tom Jones magyar hangja, Majsai Gábor. A szilveszteri hangulathoz tánc is dukált, amit egy látványos koreográfiával varázsolt a publikum elé a Lorigo TSE két tehetséges táncosa.

A konferanszié csak ezután mutatta be a közönségnek az emlékkoncert kísérőzenekarát, a Silent Band formációt, és az est vendégművészét, Menyhárt Péter, alias Mr. Silent brácsaművészt, akinek „Dream” című kompozícióját a színpadi fények és a táncosok még inkább álomszerűvé tettek. A műsor első része „Egy elfelejtett dallal” zárult, mely a művésznő utolsó albumán szerepelt, és elhangzott a temetésén is. Tóth Vera előadásában szinte katartikus élményt nyújtott a dal, így a szünetben újra talajt foghatott mindenki, akit az elhangzó számok hatása kicsit is elemelt a székből.

Még egy sztár is utazhat olykor bevásárlókocsiban

Cserháti nagy szerelme a dzsessz volt, az emlékkoncert második fele ezekből vonultatott fel néhányat. Elsőként a Beatles „Yesterday” című klasszikusát, amit az énekesnő 1969 óta szinte minden fellépésén előadott, majd ezt követően a „Georgia” és a „New York, New York” csendült fel, sorrendben Keresztes Ildikó, Majsai Gábor és Tóth Vera előadásában.

Fiatalkori sikerei után másodvirágzását az 1996-os megjelenésű “Hamu és gyémánt” című albumával ünnepelte Cserháti Zsuzsa, amelynek szinte minden dala népszerűvé vált. A soron következő zenei blokk eköré épült, azaz a bluesos, rockos számok domináltak a repertoárban, amit Majsai Gábor sztorizása vezetett fel. Évtizedekkel ezelőtt Hamburgban az énekes egy görbe éjszaka után bevásárlókocsiban tolta haza a művésznőt a szállodába, egy letört tűsarok okán. Nemhiába, „Akad amit nem gyógyít meg az idő sem…”.

A „Hamu és gyémánt” Tóth Vera improvizatív előadásmódjával vált felejthetetlenné, és nem azért, mert aznap volt a születésnapja. Ahogy az utóbbi néhány szám, úgy a finálé is vidámra sikeredett – a négy fellépő a közönség sorai közé lépett, és egy „Különös szilvesztert” felidézve együtt táncolt, együtt énekelt a fergeteges tapssal jutalmazó közönséggel.

Az emelkedett hangulatban véget érő est méltóképpen mutatta be, hogyan lett egy sztárból legenda, és egy legendából gyémánt. Mint autó egy dimbes-dombos úton, úgy dobált, úgy repített fel és le minket az est hangulata. Jártunk a gödör mélyén kilátástalanul, akárcsak önfeledten szárnyalva a magasban. Ilyen volt ez a két óra, és talán ilyen volt Cserháti Zsuzsa élete is.

Az turné idén látható lesz még többek közt Kecskeméten, Szolnokon, Veszprémben, Dunaújvárosban, Nyíregyházán, Kaposváron, Győrben, Mosonmagyaróváron és Baján.

Ide tartozó link:

http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/2019/egy_gyemant_elete-cserhati_zsuzsa_emlekkoncert_a_sporthazban/

Tags: