Apr-3-10

Scores/Kotta

Az alábbiakban a Zenész magazinban megjelent kottákat olvashatjátok:

-2009 dec.-2010 jan.

2009 dec.-2010 jan.

-2010 febr.-márc.

2010 febr.-marc.

-2010 június-július

Kotta | Oliver Zisko

-2010 szeptember-október

A márciusi és júniusi Dobklubban elkezdtünk foglalkozni a kézzel játszható ritmikai elemek ismeretével és tudatos használatával. Volt szó előkékről, kézrendekről (rudimentekről), szinkron-gyakorlatokról és dupla díszítésekről. Fill-ekben és szóló improvizációban igen nagy hasznát vehetjük az említett elemeknek. A mostani részben alapjában véve egy-egy hangérték megháromszorozásával foglalkozunk. Az első kettő feladatsorban nyolcados gondolkodásban, a hármas és négyes gyakorlatsorban triolás lüktetésben alkalmazzuk ezt. A triplázandó hangok fölé „t” betűket írtunk. Ha az adott hangérték jobb kézre esik, a tripla jobb-bal-jobb kézrenddel lesz játszva (bal kéz esetén fordítva). A kézrend jelölés a „t”-betűknél így tehát azt jelöli, hogy melyik kézzel kezdjük a triplákat. Nyolcados alap-lüktetésnél a tripla egy fél szeksztolának felel meg. Triolás lüktetésnél három darab harminchatod hangnak. A dupla ütemvonallal elválasztott részeket egyesével, külön-külön gyakoroljuk.

Hozzáfűzések a gyakorlatokhoz:

1. feladatsor, nyolcas példa:

Ebben a feladatban játsszunk triplákat a hangsúlyok után, majd elõttük:

A második feladatsor után próbáljuk meg a gyakorlatban való alkalmazást az egyes és kettes példában átjátszottak alapján. A feladat: improvizáljunk triplákat és hangsúlyokat váltott kézzel majd tetszõleges kézrenddel játszott nyolcadokban.

Az utolsó gyakorlatsor után az előzőhöz hasonlóan: improvizáljunk triplákat és hangsúlyokat váltott kézzel majd tetszõleges kézrenddel játszott triolákban.

Ha már elég gyakorlattal rendelkezünk akkor ötvözhetjük az előző két feladatot, tehát az egy tempóban játszott tetszőleges nyolcad és triola improvizációt díszíthetjük triplákkal és hangsúlyokkal.

Ziskó Olivér

Kotta | Oliver Zisko

-2010 november

-2010 december – 2011 január

borító 2010 dec-2011 jan

-2011 március:

-2011 május-június

-2011 augusztus-szeptember

-2011 november

-2011 december – 2012 január

Tags: